Taustaa

Blogini kertoo sateenkaarilurieni Kukan ja Wallen pesinnästä

Kukka (naaras) Walle (koiras) ovat Sateenkaarilureja (Trichoglossus Heamatodus). Kummatkin ovat tulleet minulle nuorina, vielä mustanokkaisena Ruotsista. Kukka on 9-10 vuotias ja Walle on syntynyt -08 alku vuodesta. Linnut asuvat yläkertamme lintuhuoneessa aviaariossa. Huoneessa on myös Siniotsa Amatsonimme Muru ja Lilo. Lureilla on aviaariossaan pesäpönttö johon Kukka on aiempina vuosina häkissä asuessaan muninut, mutta nykyään se ei käy, vaan Kukka munii lattialle pellava kuivikkeiden päälle. Olen yrittänyt muutella pöntön paikkaa, mutta se ei ole tehnyt siittä yhtään kiinnostavampaa. Huoneessa on myös valvonta kamera jonka avulla voimme seurata pesimistä alakerran tietokoneelta häiritsemättä lintuja.



22.9.2010

On se hieno tunne kun lintu ensimmäisen kerran tulee kädelle pyytämättä. Annoin lureille leipää (suuri herkku) kädestä ja pikkuiset myös lensivät heti paikalle.Tietysti siinä oli pientä torailua, että kuka saa olla lähimpänä leipää ja Walle yleensä on ensimmäinen jonossa. Viiru yllättäen olikin sitten kiinnostuneempi minun kädestä kuin leivästä. Viiru tökki kättäni kielellä ja kokeili kynsiä nokalla. Hyvin nätisti Viiru nokkaansa käytti ja vaikka se ottikin nokalla sormesta kiinni niin se ei mitenkään purrut vaan lähinnä puristi. Aikansa kättä tutkittuaan se sitten hyppäsi kädelle seisomaan. Myös toinen pikkuinen tutki kättäni, mutta ei ollut kädestäni yhtä kiinnostunut kuin Viiru.

Kovasti olen miettinyt milloin laittaisin tunnisterenkaat poikasille ja samalla pitäisi ottaa pari rinta höyhentä DNA- testiä varten. Nyt kun poikaset ovat oppineet, että ihmistä/kättä ei tarvi pelätä olisi todella ikävää jos tulisi takapakkia tässä asiassa sen takia, että joutuisin ottamaan ne kiinni. Luultavasti operaatio on linnuille ahdistava ja pelottava minkä seurauksena minä/käsi olisimme pelottavia.